Stal Lexion

Waar het welzijn van het paard centraal staat….

Cursus Longeren

Theoriecursussen

 

 

Helaas wordt longeren vaak als iets bekeken wat je gewoon zomaar doet om het paard beweging te geven. Bijna iedereen heeft het al eens gedaan. Geen enkel probleem. Je pakt een halster, longeerlijn en een zweep. Je laat het paard rondjes rennen en zodra hij bezweet is, ben je klaar. Geen probleem dus!

Toch kunnen wij ieder paard dat vaak gelongeerd wordt aan een enkele lijn zonder bijzetteugels er zo uithalen. Deze paarden lopen namelijk allemaal met hun hoofd naar buiten op de volte. De paarden worden niet getraind, maar kunnen de benen strekken. De paarden worden gedwongen om de spieren TEGEN het skelet te laten werken.  Veel mensen weten dit niet, maar hierdoor kan het paard lichamelijke schade krijgen zoals rugproblemen, onzuivere gangen en verkorting van de passen. Veel paarden leren tijdens deze “training” om overkruist aan te galopperen omdat dit simpelweg makkelijker is voor het paard.  Doen ze dit aan de longe, dan wordt de stap om dit tijdens het rijden te doen natuurlijk wel heel erg klein.

Tijdens het rijden hebben we het over impuls opwekken, maar bij het “verkeerd longeren” gaat het er vaak alleen maar om dat het paard voorwaarts loopt. De motor van het paard wordt echter vergeten aan te zetten. Het paard zal meer op de voorhand lopen en hierdoor “zwaar in de hand” worden tijdens het rijden.

Dan komt ook het aspect van ontspanning nog om de hoek. Hoe kan een paard ontspannen als hij eigenlijk alleen maar opgejaagd wordt met de zweep? Krijgt het paard dan een training om te verbeteren of leren we hem vluchtgedrag vertonen?

Tijdens deze cursus gaan we ons richten op het klassiek longeren waarbij een bewegingsdialoog tussen ruiter en paard ontstaat, waarbij de ruiter het paard ondersteunt om zijn bewegingen en zijn lichaam beter te kunnen beheersen en hierdoor zekerder en gemotiveerder wordt tijdens de trainingen.

Je moet het gevoel en de juiste manier van communiceren via je lichaamsignalen net zoals bij het rijden, goed onder de knie krijgen. Je hebt alleen het voordeel dat je met beide benen op de grond staat en niet ook nog op de bewegingen van het paard moet reageren om gezamenlijk in balans te kunnen bewegen.

Tijdens deze cursus komen de volgende aspecten aan bod:

-de juiste lichaamstaal

-beheersing van de zweep

-de juiste techniek

-functie en gebruik van hulpteugels

-longeren over cavaletti

-springen aan de longe

-zinvolle toepassing van het longeren in het dagelijkse werk en de ontspanning

 

Verbeter de relatie met je paard door hem goed te longeren. Begrijpt de ruiter op welke manier hij het paard aan de longe kan ondersteunen, dan opent goed longeren een extra dimensie in de relatie met het paard. Naast het feit dat het paard in zijn opleiding handigheid  leert en het welzijn bevorderd wordt, leert de ruiter de signalen van het paard beter te begrijpen. Dit kan de ruiter ook tijdens het rijden veel opleveren.

Deze dagcursus bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de dag gaan we de theorie behandelen behorend bij het longeren. Vervolgens beginnen we met een demonstratie om daarna zelf aan de slag te gaan met de eigen paarden en wordt je actief betrokken in de cursus.

Deze cursus wordt bij voorkeur gevolgd met je eigen paard, maar bij uitzondering kan er ook gebruik gemaakt worden van een paard van Stal Lexion.

Ze wordt regelmatig aangeboden met een maximum van acht deelnemers per cursus. Hier is voor gekozen zodat de deelnemers gegarandeerd zijn van voldoende aandacht en persoonlijke begeleiding. De dag duurt van 09.00 uur tot 17.00 uur en de kosten bedragen € 85,= inclusief koffie/thee, lunch en cursusmap.

 

Deze cursus wordt afgesloten met een deelnamecertificaat.

Kijk in de agenda wanneer deze cursus gegeven wordt of ga direct naar het inschrijfformulier!

Praktijkcursussen

 

Info-avonden

 

Opleiding, Instructie en Training

Praktijkcursussen

Theoriecursussen

Infodagen